Nalewka wiśniowa

Domowa nalewka wiśniowa to cztery składniki w prostych do zapamiętania proporcjach. Wisienki z alkoholu możecie wykorzystać na przykład do ciast lub jako dodatek do musu czekoladowego. Nalewka wiśniowa, oprócz popijania, sprawdzi się jako nasączenie do biszkoptu albo esencja do deserów ;)
Składniki na około 1 l nalewki wiśniowej:
  • 500 g wiśni, wydrylowanych
  • 400 g cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/4 szklanki wody
Wiśnie zasypać cukrem, dolać spirytus i wodę. Wstrząsnąć kilka razy, potrząsać przez następne kilka dni, aż do rozpuszczenia się cukru. Nalewka wiśniowa jest gotowa po miesiącu. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ....domowa wiśniówka,szkoda,ze wiśni w Hiszpanii nie ma,buuuu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och musi być mocna ! Ja przeważnie dodaję rumu ;) !

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW!!! Ależ ona musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń